Siyah beyaz filmlerin kültlerinden olan bu yapım 1957 yılında vizyona girmiştir. Filmin bütün kadrosu 12 kişidir ve bir odada çekilmiştir.
Başrolünde ‘On Golden Pold’ (Altın Gol) filmiyle Oscar ödülü alan Henry Fonda’nın yer aldığı filmin siyah ... MoreSiyah beyaz filmlerin kültlerinden olan bu yapım 1957 yılında vizyona girmiştir. Filmin bütün kadrosu 12 kişidir ve bir odada çekilmiştir.
Başrolünde ‘On Golden Pold’ (Altın Gol) filmiyle Oscar ödülü alan Henry Fonda’nın yer aldığı filmin siyah beyaz çekilmesinin sebebi dram unsurlarını daha iyi yansıttığı düşünüldüğü içindir.
Filmde, kentin yoksul bölgesinde, 18 yaşında bir çocuğun babasının cinayetinden sorgulanması üzerine bir duruşma gerçekleşir. Duruşmada 12 jüri üyesinin hemfikir olup bir karara varması sağlanır, fakat 1 jüri üyesinin farklı oy kullanması ve bunun sonucunda olayların nasıl geliştiğini bize anlatmaktadır.
Reginald Rose’un aynı isimli oyunundan uyarlanan film, aynı zamanda yönetmenin ilk filmidir.
Kendi içerisinde ki metaforlar ve göndermelerle bize Amerika’nın bir nevi o zaman ki adalet sistemini de anlatan film, festivallerde bir çok dalda aday olmuş ve 1958’de Bafta Ödülü almıştır. #film#12AngryMen#SidneyLumet
Dennis Lehane’in aynı isimli romanından uyarlanan, büyük kadrosu ve içerdiği metafor, anagramlarla akılları karıştıran bir başyapıt.
Film boyunca başrol Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı karakter Edward ‘Teddy’ Daniels, aslında en başından beri... MoreDennis Lehane’in aynı isimli romanından uyarlanan, büyük kadrosu ve içerdiği metafor, anagramlarla akılları karıştıran bir başyapıt.
Film boyunca başrol Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı karakter Edward ‘Teddy’ Daniels, aslında en başından beri bize kendini kovaladığını ince detaylarla anlatmaya çalışmakta. İsim harflerinde ki değişikliklere dikkat edildiğinde filmin adından, 67 numaralı hastaya kadar bize Teddy’nin aslında kendi dünyasında yaşadığını anlatıyor.
Başrolü Leonardo DiCaprio ile Mark Rufallo’nun paylaştığı film 2009 yılında vizyona girmiştir. Filmin hiçbir Oscar adaylığı mevcut değildir fakat yönetmen Scorsese’nin en yüksek kazanç elde ettiği filmdir.
Bu senaryo için yönetmen koltuğuna ilk David Fincher’ın oturması beklenirken, yapımcılar son anda Martin Scorsese ile anlaşmak istediğini söylemiş ve Scorsese ise DiCaprio ile çalışmak istediğini söylemiştir. #shutterisland#martinscorsese#leonardodicaprio#markrufallo#film
Henri Charriere’nin 30 dile çevrilen kendi hayat hikayesini anlattığı aynı isimli romanından, 1973 yılında beyaz perdeye uyarlanan film.
Başrollerini Zor baba ile aklıma kazınan usta oyuncu Dustin Hoffman ve Büyük Kaçış filmi ile bir çok insanın... MoreHenri Charriere’nin 30 dile çevrilen kendi hayat hikayesini anlattığı aynı isimli romanından, 1973 yılında beyaz perdeye uyarlanan film.
Başrollerini Zor baba ile aklıma kazınan usta oyuncu Dustin Hoffman ve Büyük Kaçış filmi ile bir çok insanın tanıdığı Steve McQueen paylaşıyor.
Aynı zamanda 2017 yılında Michael Noer yönetmenliğinde tekrar çekilen, başrollerini Sons Of Anarchy dizisi ile aşık olduğumuz mükemmel oyuncu Charlie Hunnam ve Bohemian Rhapsody ile En İyi Erkek Oyuncu Akedemi Ödülü Oscar’ını kazanan Rami Malek oynamıştır.
Kitap ve film yazarın kaçması imkansız olan hapishaneden nasıl kaçtığını, o hapishanelerde nelere maruz kaldığını, yıllar süren esaretini ve nasıl özgürlüğüne kavuştuğunu anlatmaktadır. 2. Kitabı olan Banko ise özgürlüğüne kavuştuktan sonra hayatına nasıl devam ettiğini anlatmıştır.
Toplam 13 sene süren haksız esaretinden sonra kaçmayı başarmış ve 29 sene özgür yaşadıktan sonra 66 yaşında vefat etmiştir Henri ‘Papillon’ Charriere. #papillon#kült#henricharriere
1990 yapım bu filmi her düşündüğümde aklımda kalıcı bir yere sahip olan şeyler, filmde ağırlıklı olarak kırmızı rengin işlenmesi ve müzikleri.
Goran Bregović tarafından hazırlanan soundtracklerin şu an hala çarpıcı bir etkisi olması ve aradan 32... More1990 yapım bu filmi her düşündüğümde aklımda kalıcı bir yere sahip olan şeyler, filmde ağırlıklı olarak kırmızı rengin işlenmesi ve müzikleri.
Goran Bregović tarafından hazırlanan soundtracklerin şu an hala çarpıcı bir etkisi olması ve aradan 32 yıl geçmesine rağmen her izleyenin aklına kazınan Ederlezi şarkısı, günümüzde bile uğruna müzikaller düzenlenen bir kült yapıt.
Film, Orijinal adıyla ‘Dom Za Vešanje’, Yugoslavya’nın küçük bir çingene köyünde yaşananları anlatıyor. Aslında filmde telekinezik güçlere sahip olan başrol kahramanımız Perhan’ın köyünden Milano’ya gitmesi ile yaşadığı olaylara karşı savaşını izliyoruz.
Bizi hayattan koparmayan, günlük yaşantımızda karşımıza çıkacak, dışardan baktığımızda yabancı olmadığımız ama bir o kadar da önyargılı yaklaştığımız çingenelerin hayatını konu alan bir film. Bir nevi belgesel tarzı bir ziyafet diyebiliriz.
Bir bakıma benliğinden uzaklaşan, eski masum halinden eser kalmayan Perhan’ın, köyünden uzaklaşıp hayatın ona sunduğu şeylerle karakterinin değişmesine en önden şahit oluyoruz. #film#timeofthegypsies#cingenelerzamani#ederlezi
1980 yapım, Korku-gerilim kategorisinde kült filmlerden olan Cinnet, Stephan King’in aynı isimli romanından uyarlanmıştır.
Filmi izlerken bütün dikkatinizi ekrana vermeniz gereken bu yapıtta, repliklerden tut duvara asılan tablolardan, izlenen v... More1980 yapım, Korku-gerilim kategorisinde kült filmlerden olan Cinnet, Stephan King’in aynı isimli romanından uyarlanmıştır.
Filmi izlerken bütün dikkatinizi ekrana vermeniz gereken bu yapıtta, repliklerden tut duvara asılan tablolardan, izlenen video-çizgi filmlerden ve daha bir çok ufak detaydan anlamlar çıkarmak çok olası.
Yani aslında film sizi ekrana bağlıyor, olup biteni anlamak, detayları kaçırmamak için bir saniye bile gözünüzü çeviremiyorsunuz. Bu da biraz Kubrick farkı desek doğru olur.
Filmin göndermeleri hakkında konuşacak olursak, ilk olarak statü farklarından, aşağılık kompleksinden, ırkçılıktan tutun gizemli olay ve teoriye kadar bir çok şeyin bahsedildiği sahnelere şahit oluyoruz.
Cinnet filminin bu kadar efsane olmasının nedenleri arasında ilk olarak çekimlerinin çok sancılı geçmesinin, Kubrick’in Jack Nicholson ve Shelley Duvall’a çekimler sırasında psikolojik baskılarının olduğundan söz edilmişti.
Efsane olmasının ardında ki bir diğer sebep ise filmde günümüzde bile hala izleyiciler tarafından açıklanamayan sırların olmasından kaynaklanıyor. Son sahnedeki fotoğraftan, filmdeki detaylara kadar akılda çok ucu açık sorular bırakan Kubrick, verdiği röportajlarda bu detayların asıl sebeplerini hiç bir zaman açıklamadı.
Ayrıca filmi izleyen Stephan King’in, filmin romanıyla birebir uyuşmadığından Kubrick’e nefret dolu eleştiriler yaptığını da röportajlarında gördük. #film#kubrick#kultfilmler
(SPOİLER İÇERİR)
2015 yapımı olan bu filmde karakterler başta olmak üzere, bütün olayların asıl anlatmak istediği şeyler yansıtılandan çok farklı. Sayıca az ama güçlü kadroya sahip olan bu yapıt, seyirde olan bir gemiyi anlatıyor. Armatörün ifla... More(SPOİLER İÇERİR)
2015 yapımı olan bu filmde karakterler başta olmak üzere, bütün olayların asıl anlatmak istediği şeyler yansıtılandan çok farklı. Sayıca az ama güçlü kadroya sahip olan bu yapıt, seyirde olan bir gemiyi anlatıyor. Armatörün iflas etmesi ile gemi demirleniyor. Bunun üzerine kaptan ve çalışanlar gemide mahsur kalıyorlar.
Aslında bir hiyerarşi, otorite ve alt-üst ilişkisinin ağır bastığı bir yapıt. Film iktidar ilişkilerini tartışıyor diyebiliriz.
Rollere odaklandığımızda hepsinin aslında gerçek hayatta karşılaştığımız, bize yabancı olmayan tipler olduğunu görüyoruz.
İlk olarak Kürt, bütün film boyunca sadece adı sorulduğunda Kürt diye cevap vermesi dışında repliği olmayan bir karakter. Filmde sonlara doğru yaşayıp yaşamadığına bile emin olamadığız biri.
Başrol diyebileceğimiz kişi ise Cenk, bütün düzene karşı, esrarkeş, arıza bir karakter. Filmde ilk kanı akıtan yani sarmaşığı ilk büyüten. Ortalığı galeyana getiren kişi.
Bunlar dışında, aşçı Nadir sessiz sakin gariban biri. Alper eski taksici o zamanki hayatından kurtulmak için gemide çalışmaya başlamış bir karakter.
Biz filmi dışarıdan bir göz gibi değil de, mürettebatın gözünden seyrediyor gibiyiz. Kısa kısa kendinden bahseden roller, otoritesinin sarsılmasından ve mürettebatın gözünü korkutmaya çalışan bir kaptan. Fakat kapısını kilitleyip kamarasında korkudan gözüne uyku girmeyen biri.
Filmin sonunda ki salyangoz metaforu filmin kırılma noktası. Bize anlatılmak istenen ise ülkenin tükenmişliği ve hastalıklı hali.
Dostoyevski’nin Yeraltından notlar kitabının uyarlaması, Türk sinemasında bağımsız yönetmen olarak tanınan Zeki Demirkubuz tarafından beyaz perdeye taşınan film.
Engin günaydın başrolde olmak üzere geniş bir kadroya sahip film, Ankara’da çekilmes... MoreDostoyevski’nin Yeraltından notlar kitabının uyarlaması, Türk sinemasında bağımsız yönetmen olarak tanınan Zeki Demirkubuz tarafından beyaz perdeye taşınan film.
Engin günaydın başrolde olmak üzere geniş bir kadroya sahip film, Ankara’da çekilmesi ile bürokrasiye bir atıfta bulunmakla kalmamış aynı zamanda bize, sıradan bir memur profilini göstermiştir.
Film gündelik yaşama ışık tutmak dışında kendini kabul ettirmeye çalışan bir karakteri yansıtmaktadır. Yalnızlığın içinde yalnız kalmaktan korkan ama bir o kadar da çevresinde ki herkesin teker teker hayatından çıktığı bir senaryo.
Eski arkadaşlarına, zorla kendisini kutlama yemeğine davet ettiren Muharrem son ana kadar gidip gitmemek arasında kalır. Çünkü bu yemek onun için sadece bir kutlama değil aynı zamanda da bir yüzleşme içermektedir.
Film kısaca kendiyle hesaplaşma içinde olan, iç dünya ve bireysel varoluşsal sıkıntıları konu alan bir yapıt. #film
(SPOİLER İÇERİR)
Oscar ödüllü bu yapıt bir çocuk filmi gibi gözükse de kendi içerisinde anlatılmak istenen unsurlar biraz daha farklıdır.
İlk olarak ailesiyle yeni bir kasabaya taşınan baş karakterimiz Chihiro, ailesinin kasabada yemek yemes... More(SPOİLER İÇERİR)
Oscar ödüllü bu yapıt bir çocuk filmi gibi gözükse de kendi içerisinde anlatılmak istenen unsurlar biraz daha farklıdır.
İlk olarak ailesiyle yeni bir kasabaya taşınan baş karakterimiz Chihiro, ailesinin kasabada yemek yemesinin ardından domuza dönüştüğünü görür. Domuza dönüşmelerinin sebebi çalışmadan yemek yedikleri için yorumlanan filmde bir de Yüzsüz (suratsız) adlı karakterimizin başkalarıyla iletişim kurmak için yuttuğu insanların sesiyle konuşabilir hale gelmesine şahit oluyoruz. Oyuncuların maske takarak sahneye çıktığı Japon müzikali olan No burdan gelmektedir.
Yubaba adlı işveren karakterimiz ise çalışanlarının isimlerini değiştirmektedir. Böylelikle onların gerçek kimliklerini unutmalarını sağlar. Örneğin Haku’nun ismi ondan alındığı için gerçek benliğini unutması ve finalde beyaz ejderha görünümlü ırmak ruhu olarak ortaya çıkması bu konuya göndermedir.
Bazı eleştirmenlere göre film aslında ruhların insanlardan kaçışı olarak da yorumlanmıştır.
Başka bir karakter ise çalışılan yer yani Türkçe çevirisi ile hamama gelen pis kokulu bir müşteri, ilk başta koku tanrısı sanılsa da temizlendikten sonra insanlar tarafından kirletilmiş ırmak tanrısı olduğu anlaşılmaktadır.
Filmde hamama gelen müşteriler, Shinto dinine göre dünya üzerinde bulunan her maddenin ruhunu temsil eden tanrılar olarak yorumlanmıştır.
Bazı eleştirmenlere göre hamamın asıl anlatmak istediği şeyin genelev ve çocuk fuhuşuna gönderme olduğu sanılsa da Miyazaki bir röportajında bunun doğru olmadığını dile getirmiştir. #film#miyazaki
(SPOİLER İÇERİR) 2018 yılında vizyona giren Climax filminde, bir okul binasında 20 dansçının 3 gün boyunca süren provasının ardından düzenlenen bir partiyi görüyoruz.
İlk olarak karşılaştığımız karakterlerden biri olan anne ve çocuğa baktığımızd... More(SPOİLER İÇERİR) 2018 yılında vizyona giren Climax filminde, bir okul binasında 20 dansçının 3 gün boyunca süren provasının ardından düzenlenen bir partiyi görüyoruz.
İlk olarak karşılaştığımız karakterlerden biri olan anne ve çocuğa baktığımızda çocuğun adının Tito olması bize komünizm etkisindeki Doğu bloku ülkelerini anlatıyor. Anne yani Sovyetler ve komünizm, bu ülkeleri kapitalizmden korumak için dış dünyaya kapalı bi şekilde yönetiyor ve ilerleyen sahnede anneyle çocuğun öldüğünü görüyoruz yani komünizm çöküyor ve Sovyetler dağılıyor.
Başka bir rolde hamile kalan bir karakter var ki bu da direkt Meryam Ana’ya bir gönderme olarak yorumlanıyor. Çünkü ‘bu çocuk kimden’ sorusuna tıpkı Meryem Ana’nın ferislerinde görülen tepkiyi bize yansıtıyor.
David karakteri ise yahudileri temsil etmekte. İlerleyen sahnelerde bu karakteri diğer karakterlerin dışladığını gözlemliyoruz. Bu yahudilerin tarih boyunca gördüğü zulmü yorumluyor.
Dikkatimizi çeken diğer karakterler içerisinde kardeşleri görüyoruz. Birbiri ile ensest ilişkiye giren öz kardeşler.
Burada, Arap toplumlarının aynı soydan gelip bu kadar ayrı olmalarını ve sahip oldukları çarpık ilişkileri anlatıyor.
Son olarak ilacı karıştıran karakterimiz ise İngiltere’yi temsil etmekte. Alman olduğunu söyleyen karakter, İngiliz Kraliyet Ailesinin Alman asıllı olmasına yorumlanmıştır.
Kısa bir özetle filmde uyuşturucu katılmış alkol bize propaganda yapan medya kanallarını, bunu kullanan dansçıların yani ülkelerin buna verdikleri reaksiyonları ve birbirleriyle olan ilişkilerini metaforik bir dille bize anlatmakta. #film
Öncelikle dövme yaptıracağınız stüdyonun kesinlikle bir referansı olmalıdır. İnsanlar genelde düşük fiyat veren dövme sanatçılarını tercih ediyor fakat böyle durumlarda da pişman olacağı izleri vücutlarında taşımak zorunda kalıyorlar, daha sonra cove... MoreÖncelikle dövme yaptıracağınız stüdyonun kesinlikle bir referansı olmalıdır. İnsanlar genelde düşük fiyat veren dövme sanatçılarını tercih ediyor fakat böyle durumlarda da pişman olacağı izleri vücutlarında taşımak zorunda kalıyorlar, daha sonra cover-up dediğimiz yani beğenilmeyen veya sıkıldığınız dövmenin üstüne kapatmak için yeni bir dövme yaptırma fikrine kapılıyorlar ki bunun yapılması için kapatacağınız dövmenin üstünden dövme boyutuna bağlı olarak belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Ancak iyileşmiş dövmenin üzerine tekrar dövme işlemi uygulanabilir.
Aynı zamanda hijyene dikkat edilmeli kesinlikle. Genelde insanlar tarafından ‘en fazla ne olabilir ki?’ tarzı sorularla karşılaşıyorum. Çok şey olabilir. Öncelikle hastalık kapabilirsiniz. Aids gibi, kan yoluyla bulaşan vb. hastalıklar kapılması olağandır. Bir müşteriye kullanılan iğne ve malzemeler kesinlikle başka bir müşteriye kullanılmamalıdır. Sarf malzemelerin dezenfekte edilmesi gerekir.
Bunların dışında dövme boyasına ya da kullanılan malzemelere alerjiniz olabilir. Alerji karşısında vücudunuzda dövme yapılan bölge kızararak şişebilir, kaşınabilir ve iğnenin değdiği her yer kabarabilir. Bu sorunun önüne geçmek için dövme randevusu öncesinde alerji testi yapılması önerilebilir.
12 Kızgın Adam - Sidney Lumet
Başrolünde ‘On Golden Pold’ (Altın Gol) filmiyle Oscar ödülü alan Henry Fonda’nın yer aldığı filmin siyah ... More
Zindan Adası - Martin Scorsese
Film boyunca başrol Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı karakter Edward ‘Teddy’ Daniels, aslında en başından beri... More
Papillon - Franklin J. Schaffner
Başrollerini Zor baba ile aklıma kazınan usta oyuncu Dustin Hoffman ve Büyük Kaçış filmi ile bir çok insanın... More
Çingeneler Zamanı - Emir Kusturika
Goran Bregović tarafından hazırlanan soundtracklerin şu an hala çarpıcı bir etkisi olması ve aradan 32... More
The Shining - Stanley Kubrick
Filmi izlerken bütün dikkatinizi ekrana vermeniz gereken bu yapıtta, repliklerden tut duvara asılan tablolardan, izlenen v... More
TOLGA KARAÇELİK - SARMAŞIK
2015 yapımı olan bu filmde karakterler başta olmak üzere, bütün olayların asıl anlatmak istediği şeyler yansıtılandan çok farklı. Sayıca az ama güçlü kadroya sahip olan bu yapıt, seyirde olan bir gemiyi anlatıyor. Armatörün ifla... More
Zeki Demirkubuz - Yeraltı
Engin günaydın başrolde olmak üzere geniş bir kadroya sahip film, Ankara’da çekilmes... More
Hayao Miyazaki - Spirited Away
Oscar ödüllü bu yapıt bir çocuk filmi gibi gözükse de kendi içerisinde anlatılmak istenen unsurlar biraz daha farklıdır.
İlk olarak ailesiyle yeni bir kasabaya taşınan baş karakterimiz Chihiro, ailesinin kasabada yemek yemes... More
Gaspar Noe - Climax
İlk olarak karşılaştığımız karakterlerden biri olan anne ve çocuğa baktığımızd... More
Dövme yaptırırken nelere dikkat edilmeli