Neden yardım ederiz? Başkalarının bize ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz için mi yoksa kendi değerimizi yükseltmek için mi? Kimsenin görüp bilmediği zamanlarda yardım etme davranışının azaldığını biliyor muydunuz?
Kalabalık bir sokakta yerde yatan ... MoreNeden yardım ederiz? Başkalarının bize ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz için mi yoksa kendi değerimizi yükseltmek için mi? Kimsenin görüp bilmediği zamanlarda yardım etme davranışının azaldığını biliyor muydunuz?
Kalabalık bir sokakta yerde yatan bir adam görseniz ve kimsenin yardım etmediğini görseniz siz yardım eder misiniz? Araştırmalara göre muhtemelen hayır. 1964 yılında buna benzer bir olay yaşandı. Kitty Genovese kendi kapısının önünde yarım saat boyunca saldırıya uğradı ancak çevredeki sakinler (38 kişi) duysa bile yardım etmedi, polisi arayan bile olmadı. Bunun sebebi “başkası yardım eder” düşüncesinden doğan uyma davranışı. Yani biz istemeden de olsa çevremize uyum sağlayıp herkes gibi yardım etmemeyi tercih edebiliyoruz.
Bahsettiğim bu olayların ve örneklerin karşıt bir kavramı olan “özgecilik”ten bahsetmek istiyorum. Özgecilik (altruism veya diğerkamlık), yardımsever kavramından ayrı bir kavramdır. Yardımsever kavramından ayıran ise özgeci bir insan hiçbir şekilde kendi çıkarını düşünmeden ve hatta bedel ödemesi gerekirse ödeyerek yardım etme davranışını gösteren, fedakarlık yapan insana denir. Herkesin özgecilik davranışı göstermesi dileğiyle 🌹
Gün boyunca birden çok duyguyu birlikte yaşarız: mutluluk, üzüntü, öfke, şaşkınlık… Ancak “stres” denilen his, duyguların arka planında duran koca bir bilinmezliktir. Bu “bilinmezlik” ise stresle baş edemediğiniz durumlarda geçerlidir. Kastedilen ba... MoreGün boyunca birden çok duyguyu birlikte yaşarız: mutluluk, üzüntü, öfke, şaşkınlık… Ancak “stres” denilen his, duyguların arka planında duran koca bir bilinmezliktir. Bu “bilinmezlik” ise stresle baş edemediğiniz durumlarda geçerlidir. Kastedilen başa çıkma; davranışsal, duygusal ve düşüncelerden oluşabilir.
Kısaca nasıl baş edebileceğinizden söz edelim.
İlk olarak hangi durumlarda stresli olduğunuzu belirlemeniz gerekiyor. Stresi tanımlamadan onunla başa çıkmak mümkün değil. Bir başkası için strese yol açmayan durumlar sizde akut strese yol açabilir.
Fiziksel olarak stresi gözlemleyebilirsiniz: ani duygu değişimleri, uykusuzluk, dişleri sıkma, huzursuzluk, odaklanmada güçlük gibi kişiden kişiye göre değişen belirtileri vardır.
Baş etme yöntemlerinden biri, durumla doğrudan yüzleşmektir. Odak noktanız olay veya durumdur. Olan tehditi ortadan kaldırmak ya da azaltmak için gerekli eylemi gerçekleştirmelisiniz: mücadele edebilir, direnç gösterebilir, uzlaşma yolunu seçebilirsiniz.
Bahsedeceğim diğer baş etme stratejisi ise stresin yol açtığı rahatsızlığı ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Odak noktanız duygulardır. Gevşeme teknikleri, doktor kontrolünde kaygı giderici ilaç kullanımı, meditasyon gibi bedensel faaliyetler stresi azaltabilir. Benlik farkındalığınız, bireysel planlamalar, kendinizi geliştirebileceğiniz faaliyetler de bu stratejiler arasındadır.
Birçok başa çıkma stratejisi vardır ve ne kadar çok varsa sizin için o kadar yararlı olacaktır. Farkındalığınız yüksekse zihniniz sizin için daha açık ve anlaşılır olacaktır.Kendi benliğinizi iyi tanımalısınız.
Özgecilik
Kalabalık bir sokakta yerde yatan ... More
Stres